Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The map of quercetin and its derivatives occurence in parts of onion (Allium cepa L.) varieties
Benešová, K. ; Lojková, L. ; Kudláčková, Barbora
Determination of quercetin and its derivatives in dependency on the onion variety and the part from which it was extracted.
Extrakce, separace a identifikace anthokyanů ve slupkách bobulí červených odrůd Vitis vinifera
Watzková, Jarmila ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zabývá aplikací vysokotlaké extrakce rozpouštědlem (PFE) na slupky bobulí Vitis vinifera odrůd Alibernet a Svatovavřinecké, za účelem extrakce anthokyanových barviv ve formě 3-monoglukosidů. Práce se zabývá porovnáním účinnosti vysokotlaké extrakce rozpouštědlem (PFE) pro rozmezí teplot 40–120 °C a Soxhletovy extrakce při použití čtyř extrakčních rozpouštědel. Identifikace anthokyanových barviv byla provedena pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie s detektorem v diodovém poli (HPLC/DAD) využitím separační kolony Synergi C12 (Phenomenex). Anthokyanová barviva byla identifikována při vlnové délce 520 nm. Celkové množství anthokyanových barviv slupek hroznů bylo závislé na extrakčním rozpouštědle a teplotě v rozmezí 0,38–244,06 mg/g pro odrůdu Alibernet a 0,28–105,01 mg/g pro odrůdu Svatovavřinecké. Obsah anthokyanových barviv byl také stanoven ve vzorcích vína obou odrůd v rozmezí 3,83–2836,84 mg/l. PFE ve spojení s HPLC/DAD při použití kolony Synergi C12 poskytla relativně rychlé, kvantitativní a reprodukovatelné stanovení anthokyanů hroznových slupek a vína.
Comparison of Extraction Methods for Isolation of 20-Hydroxyecdysone from Leuzea carthamoides
Machalová, Zdeňka ; Sajfrtová, Marie ; Sovová, Helena ; Bártlová, Milena
This work is focused on the extraction of 20-HE from roots and seeds of Leuzea carthamoides using SFE, PLE and Soxhlet extraction. The SFE and PLE conditions (pressure, temperature, type and concentration of solvent, extraction time) were optimized to improve extraction yields and concentrations of 20-HE in extracts. These methods were compared with a conventional Soxhlet-type extraction. The SFE experiments were carried out at temperatures from 40°C to 60°C, pressures from 30 to 65 MPa and with addition of 5-20% of co-solvent (ethanol, methanol and acetone). PLE with ethanol, methanol and acetone was made at temperatures from 70°C to 100°C, pressures from 7 to 20 MPa and extraction time from 5-15 min. Soxhlet extraction with ethanol was used to evaluate the total content of 20-HE in roots and seeds. The concentration of 20-HE in extracts was determined by HPLC.
Plný tet: SKMBT_C22014082908303 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.